Máte radi Maroko? Zbytočná otázka pre tých, čo milujú históriu. Essaouira je pomerne neznámou destináciou, no podľa cestovateľov by ste ju na budúci rok mohli spoznať. Cestovatelia ju väčšinou navštevujú počas pobytu v Marakéši, no teraz do Essaouiri začali lietať priame linky z Veľkej Británie aj Francúzska. Úzke uličky, opojné vône a úchvatná architektúra. K tomu parádny vietor pre kitsurfing a nádherné pláže. Ceny sú údajne dostupné aj pre rodiny s deťmi. A najlepšie je tu jedlo, je lacné a Lonely planet odporúča hlavne morské plody.Flickr.com
StoryEditor

Ako sa krajina zbavuje nálepky obyčajného dodávateľa surovín?

25.09.2020, 00:00
Hoci sa už viac ako 64 rokov teší nezávislosti od Francúzska, dodnes bojuje so svojou koloniálnou minulosťou.

Jeho najľudnatejšie mesto Casablanca je najväčším finančným centrom na africkom kontinente. A aj keď má obrovské zásoby nerastných surovín a kilometre nedotknutých pláží, na rozdiel od severoafrických turistických destinácií ako Tunisko či Egypt sa chce v nasledujúcich rokoch viac zameriavať na výskum a vývoj, inovácie a rozvoj moderných technológií.
Tri štvrtiny celosvetových zásob fosfátov a čoraz viac novoobjavených nálezísk baritu, kobaltu a ďalších minerálov. Toto všetko dnes stavia Maroko do pozície dôležitej zásobárne nerastných surovín. V Európe, Spojených štátoch, Číne či ďalších priemyselne vyspelých regiónoch sveta totiž dnes takéto zásoby nenájdete. Aj preto sú globálni ekonomickí lídri pripravení doslova ich vyvážiť zlatom.
Na rozdiel od niektorých ďalších francúzskych kolónií predovšetkým subsaharskej Afriky, ktorých nerastné bohatstvo Francúzi do veľkej miery vydrancovali, má totiž Maroko to šťastie, že kobalt a ďalšie minerály majú obrovský význam pre najpokročilejšie technológie súčasnosti a pravdepodobne aj budúcnosti. Zohrávajú kľúčovú rolu pri produkcii počítačov, mobilných telefónov, elektrobatérií či iných výdobytkov modernej techniky. Ďalšie sú dôležité pre produkciu umelých hnojív alebo pre výrobu ocele pre autá či pre budovy. Francúzsko ich počas svojej polstoročnej nadvlády nad Marokom nestihlo vyplieniť, respektíve im neprikladalo takú dôležitú úlohu ako napríklad rope alebo zemnému plynu.

Významnou témou diskusie plánovačov budúceho smerovania marockej ekonomiky tak je otázka, či sa uspokojiť s okamžitým ziskom z vývozu týchto zásob, alebo investovať do vývoja a výskumu, podporiť startupy aj veľkých priemyselných výrobcov a exportovať za oveľa viac peňazí produkty s vyššou pridanou hodnotou.

01 - Modified: 2024-04-05 06:00:00 - Feat.: - Title: Najmenšia štátna hranica na svete meria len pár desiatok metrov. Nebyť jedného zemetrasenia, ani by neexistovala 02 - Modified: 2024-03-01 10:05:06 - Feat.: - Title: Rusko zakáže vývoz benzínu na šesť mesiacov, chce predísť nedostatku počas údržby 03 - Modified: 2024-02-12 09:57:08 - Feat.: - Title: Takto vyzerá drastické zníženie. Ruský export do Európy klesol v minulom roku o dve tretiny 04 - Modified: 2024-02-11 16:20:03 - Feat.: - Title: "Zastavte masaker". V Maroku vyšlo do ulíc viac ako 10-tisíc ľudí. Vyzývali na prerušenie vzťahov s Izraelom 05 - Modified: 2024-02-08 15:24:21 - Feat.: - Title: Američanom sa darí. Zviezlo sa na tom Slovensko, prudko sme zvýšili export áut do USA
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 04:16