Jobs sa so ziskom a úspechom nebol vždy ochotný podeliť. Keď pracoval v Atari, Jobs najal ako pomocníka Steva Wozniaka. Zatajil mu finančný bonus, ktorý súvisel s rýchlym vytvorením programu Pong. Už ako šéf Applu neumožnil spolupracovníkom nakupovať akcie firmy.bbc.com
StoryEditor

Ako sa zoznámil so Stevom Jobsom?

23.08.2020, 00:00
Steve Wozniak sa vrátil domov, do oblasti Sanfranciského zálivu.

V roku 1969 sa zamestnal v technologickej spoločnosti Hewlett-Packard, kde pracoval na vývoji kalkulačiek. A práve tu sa prvýkrát stretol s vtedy ešte len 14-ročným Stevom Jobsom, ktorý v Hewlett-Packarde brigádoval.
Obaja Stevovia sa skutočne skamarátili o dva roky neskôr. Zoznámil ich spoločný kamarát Bill Fernandez, s ktorým Wozniak konštruoval nový počítač. Fernandez chodil s Jobsom na spoločnú strednú školu Homestead, ktorú päť rokov pred nimi navštevoval aj Wozniak.
Woz si s Jobsom okamžite padli do oka. Spájala ich nielen vášeň pre technológie, ale aj záľuba v kanadských žartíkoch na úkor iných ľudí. A zároveň nadšenie pre vymýšľanie rôznych technických vychytávok, ktorými by uľahčili život sebe i ostatným a súčasne zarobili nejaké peniaze.
Prvý spoločný nápad dostali na jeseň 1971, keď Woz čítal v časopise Esquire o prístroji, vďaka ktorému dokážete telefonovať z búdky nekonečne dlho a na akúkoľvek vzdialenosť. Predchodca neskorších „večných telefónnych kariet“, s ktorými v 90. rokoch, ešte pred príchodom mobilov, volal z búdky domov rodičom aj nejeden slovenský študent, niesol slangové označenie blue box, teda modrá skrinka. A práve takýto prístroj sa Jobs a Wozniak rozhodli zostrojiť.
Obaja už vtedy mali jasne podelené úlohy. Woz sa staral o technickú stránku veci, Jobs o marketing a predaj. Wozniakovi sa modrú skrinku čoskoro podarilo skutočne skonštruovať. Jobs ich následne predal kamarátom a známym v celkovom počte zhruba dvoch stoviek, jeden kus za 150 dolárov. O zisk sa spravodlivo podelili. Jobs neskôr vyhlásil, že ak by nebolo modrej skrinky, nikdy by sa nebol zrodil ani Apple.
O dva roky neskôr Jobs pracoval pre kalifornskú spoločnosť Atari. Firma s ikonickým logom pripomínajúcim legendami opradenú japonskú horu Fudži sa v 70. a 80. rokoch minulého storočia preslávila výrobou osembitových počítačov a tiež vývojom jednoduchých, avšak na tú dobu pomerne pokročilých arkádových videohier.

Jobsovou úlohou bola práca na vývoji obvodovej dosky pre videohru Breakout. Spoluprácu na vývoji ponúkol práve Wozniakovi. Hra, ktorá sa inšpirovala priekopníckym titulom spoločnosti Atari s názvom Pong z roku 1972, si v polovici 70. rokov získala obrovskú popularitu medzi počítačovými nadšencami po celej planéte. Prostredníctvom malej platformy naspodu odrážate loptičku, ktorou postupne odstraňujete tehličky v hornej časti obrazovky. Breakout sa v nasledujúcich rokoch dočkal mnohých variácií a dodnes je považovaný za veľký míľnik v histórií herného priemyslu.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 03 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 04 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 02:50