Rubens Menin Teixeira de SouzaReuters
StoryEditor

Brazílsky top podnikateľ pre HN: Nové technológie v oblasti bývania zasiahnu každého z nás

14.06.2020, 15:20
Technologické zmeny prevrátia naruby spôsob, ako bývame, tvrdí v rozhovore Rubens Menin Teixeira de Souza, šéf brazílskej developerskej spoločnosti MRV Engenharia a víťaz súťaže Svetový EY podnikateľ roka z júna 2018.

V júni 2018 ste sa stali víťazom prestížnej súťaže Svetový EY podnikateľ roka. Porotu ste zaujali predovšetkým tým, že doma v Brazílii ste zaistili bývanie pre viac ako milión ľudí, zväčša tých chudobnejších. Staviate tie najjednoduchšie príbytky, alebo sa snažíte v rámci možností o čo najvyššiu technologickú kvalitu bývania?
Samozrejme, usilujeme sa držať krok s dobou. A to sa týka aj technológií. Mám za sebou napríklad návštevu kalifornské Silicon Valley. S tamojšími technologickými lídrami som veľmi podrobne diskutoval o všetkých veciach, ktoré sa týkajú vývoja v oblasti bývania.

K akým zmenám teda momentálne dochádza a čo ľudí v ich domovoch čaká v najbližších rokoch?
Nové technológie zasiahnu do všetkých oblastí každodenného života a dotknú sa každého z nás. Isté je, že v budúcnosti sa bývanie z technologického hľadiska veľmi zmení. Tieto zmeny už prebiehajú – sú trvalé a napredovať budú veľmi rýchlo. Neustále vzniká veľa vecí, ktoré ovplyvnia náš život. Omnoho viac sa bude používať čistá energia. S tým súvisí aj doprava okolo našich domovov, ktorá bude podstatne ekologickejšia.

Máte teda ambíciu vstúpiť do sektora smart cities?
Presne tak. Táto oblasť je pre nás veľa dôležitá. Ak chceme, aby bol rozvoj našej firmy v budúcnosti trvalo udržateľný, musíme pracovať s inteligentnými technológiami ako je internet vecí či iné neoddeliteľné súčasti smart cities.

Kto má najväčšie šance na úspech

Porotu vyberajúcu Svetového EY podnikateľa roka zaujímajú zväčša netradičné príbehy ľudí, ktorí vybudovali biznis od nuly s obrovským globálnym dosahom. Kým aktuálna víťazka Kiran Mazumdarová-Shawová z Indie so svojou spoločnosťou Biocon zaoberajúcou sa vývojom bioenzýmov, vďaka čomu dokáže pripraviť inzulínové dávky pre milióny ľudí s cukrovkou z najchudobnejších častí sveta, víťaz z roku 2017 Murad Al-Katib a jeho kanadská firma AGT Food and Ingredients pripravujú v spolupráci s OSN desiatky miliónov potravinových jednotiek predovšetkým pre africké krajiny. V roku 2018 zase zvíťazil Rubens Menin Teixeira de Souza, šéf brazílskeho developerského koncernu MRV Engenharia, ktorý stavia pre ľudí z najnižších vrstiev kvalitné a cenovo dostupné bývanie.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 11:28