EY
StoryEditor

Aké lieky vyrába Biocon?

14.06.2020, 14:45
Dnes produkty koncernu využívajú pacienti vo viac než stovke krajín, predovšetkým z menej vyspelých regiónov planéty, kde si ľudia nemôžu dovoliť drahé západné lieky.

Firma v súčasnosti celosvetovo zamestnáva viac než 11-tisíc ľudí. Vyše dvoch tretín jej príjmov pochádza z medzinárodných trhov.
Ide o jednu z najsilnejších ázijských inovatívnych spoločností v oblasti biotechnológií. Jej príjmy vlani dosiahli 800 miliónov dolárov. „Vďaka aktivitám Bioconu a jeho dcérskych spoločností majú teraz milióny ľudí s cukrovkou prístup k cenovo dostupnému inzulínu. Ďalším, ktorí bojujú s rakovinou, reumatickou artritídou či inými oslabujúcimi ochoreniami, zase otvárajú cestu k biosimilárnym liekom,“ uvádza sa v správe, ktorú HN zaslala spoločnosť EY, organizátor súťaže Svetový EY podnikateľ roka.
Motivácia pomáhať ľuďom zostala Mazumdarovej-Shawovej dodnes. V médiách sa o nej často píše, že nerieši miliardové zisky na rozdiel od niektorých západných farmaceutických spoločností. Potvrdzuje to aj slovami počas tohtoročného finále súťaže, ktoré sa na rozdiel od prechádzajúcich ročníkov uskutočnilo v dôsledku pandémie nového koronavírusu len vo virtuálnej podobe. „Mojím podnikateľským zameraním je celosvetová zdravotná starostlivosť a poskytovanie univerzálneho prístupu k liekom, ktoré zachraňujú životy,“ uviedla výkonná podpredsedníčka spoločnosti Biocom Limited.
Dopredu ju ženie snaha pomôcť najzraniteľnejším ľuďom s ochoreniami, ktoré ešte pred pár rokmi v Indii a ďalších afrických či ázijských krajinách znamenali v mnohých prípadoch rozsudok smrti. Dnes sa aj vďaka nej darí túto situáciu rýchlo meniť.
Kiran pritom zdôrazňuje, že jej zodpovednosť ako podnikateľky je väčšia ako iba tvorba hodnôt pre akcionárov. „Vytváranie bohatstva môže byť katalyzátorom zmien. Všetci podnikatelia majú pritom zodpovednosť voči svetu, v ktorom žijú, a komunitám, kde pôsobia.“
Napriek úspechu a stámiliónovým tržbám zostáva víťazka súťaže stále pri zemi. „O toto ocenenie sa uchádzalo mnoho podnikateľov, ktorí sami sú pre mňa veľkou inšpiráciou. Víťazstvo patrí nielen mne, ale každému jednému zamestnancovi našej spoločnosti,“ uviedla indická doktorka v ďakovnej reči po tom, ako vyhlásili jej meno.

Víťazka sa dotkla aj aktuálnej koronavírusovej krízy. Biocon podľa nej už teraz pracuje na výrobe lieku proti ochoreniu COVID-19. Ak sa tento liek podarí indickej firme aj ďalším farmaceutickým spoločnostiam v dohľadnom čase priniesť na pulty lekární, svojím podielom prispejú k tomu, aby sa v poradí už 21. ročník odohral na budúci rok v Monte Carle, tak ako všetky prechádzajúce edície súťaže. Do Monaka by pritom spoločnosť EY v júni 2021 rada priviedla víťazov nielen nasledujúceho, ale aj práve skončeného ročníka.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 17:30