StoryEditor

Ako začal Mars biznis s čokoládou?

31.05.2020, 00:00
Začiatok minulého storočia v Spojených štátoch sa považuje za štart zlatej priemyselnej éry, ktorá krajinu nakopla k pozícii neohrozenej svetovej ekonomickej jednotky.

Za „veľkú mláku“ sa z Európy sťahujú za lepším životom milióny ľudí, v krajine na severe amerického kontinentu vznikajú tisícky firiem. Mnohí si plnia takzvaný americký sen. Je to obdobie, keď nič nie je nemožné. Pripomeňme si, že v roku 1908 schádza z výrobných pásov v detroitskej fabrike prvý masovo rozšírený automobil Ford T. Začína sa nová éra vo vývoji ľudstva.
Táto revolúcia sa ani zďaleka netýka iba automobilového či strojárskeho priemyslu. Len o tri roky neskôr po tom, ako Henry Ford predstavil svetu svoje najslávnejšie vozidlo, zakladá fabriku Mars Candy Factory aj Franklin Clarence. Pokračuje v nej vo svojej obľúbenej činnosti z detstva. Vymýšľa nové recepty na čokoládové pochúťky, ktoré potom jeho druhá manželka Ethel ponúka cukrárňam v Tacome v štáte Washington na západnom pobreží USA, kam sa Marsovci z Minnesoty presťahovali.

Manželia pozorne sledujú, ktoré tyčinky majú medzi kupujúcimi najväčší úspech. Na tie sa potom zameriavajú. Rodia sa predchodcovia čokoládových tyčiniek, ktoré dnes poznajú ľudia po celom svete.

Frank má ešte z prvého manželstva syna Forresta, ktorý vyrastá v jeho novej rodine a pre firmu má neskôr zohrať kľúčovú úlohu. Forrest sa odmalička pohybuje v prostredí, kde sa väčšina času trávi vymýšľaním receptov. Rád skúša nové chute a keď je z niektorej nadšený, patrične to svojmu otcovi dá najavo.

Práve Forrestovi rodinné kroniky pripisujú najväčšie zásluhy na vymyslení produktu, ktorý v roku 1923 absolútne zmenil americký trh so sladkosťami a Marsovcov nasmeroval k obrovskému úspechu a bohatstvu. Tyčinka Milky Way sa stáva synonymom lahôdky, ktorá ľuďom tej doby nielen chutí, ale ich aj zasýti a dodá energiu.

Rovnako je Forrest podpísaný pod vznikom ďalšieho megaúspešného produktu – tyčinky Snickers, ktorá uzrela svetlo sveta v roku 1930. A nasledovali ďalšie. „Všetky tieto výrobky, či už Milky Way, Mars, Skittles, Bounty alebo Twix, vznikli v prvých rokoch a desaťročiach existencie firmy. Recept, ktorý je prísne tajný, sa od tých čias nezmenil. V rodine si ho odovzdávame z generácie na generáciu, rovnako ako vedenie firmy,“ komentovali v jednom zo zriedkavých rozhovorov svoj návod na úspech zástupcovia súčasnej generácie Marsovcov.

01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Čitateľka Gréta, 33 rokov: Manžela mi napokon vybrala mama! 04 - Modified: 2024-04-02 21:34:15 - Feat.: - Title: Čokoláda je komodita ako zlato či ropa. Jej cena išla hore, sú za tým tieto dôvody 05 - Modified: 2024-03-30 15:13:32 - Feat.: - Title: Veľká noc má pre spotrebiteľov tento rok trpkú príchuť. Čokoládové vajíčka sú drahšie ako kedykoľvek predtým
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 11:07