StoryEditor

Ekonóm: Zlatá éra startupov je na konci, prišli o dôveru investorov

14.10.2019, 00:00
Startupy dlho ťažili z politiky lacných peňazí centrálnych bánk, tvrdí pre HN Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Czech Fund.

Svetové startupy zažívajú ťažké obdobie. Investori sa im otáčajú chrbtom, ich hodnota sa prepadáva. Kde vidíte dôvody takéhoto vývoja?
Myslím si, že zlatá éra startupov je skutočne na konci. A to preto, že dochádza k ochladzovaniu globálnej ekonomiky v dôsledku obchodných vojen, spomaľovania Číny a hrozieb typu tvrdého brexitu. Preto je dôvera medzi investormi menšia. Prirodzene, znižovanie dôvery sa týka aj investorov do startupov. Pozorujeme, že sa čoraz častejšie objavujú prejavy nervozity. To je prvý zásadný dôvod.

A tie ďalšie?
Druhým dôvodom je to, že startupy dlho ťažili z politiky lacných peňazí centrálnych bánk. Hoci však táto politika pokračuje aj naďalej, už nemá také účinky. Napríklad Európska centrálna banka sa chystá v novembri spustiť ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie. Efekty tohto opatrenia sú však už do značnej miery vyčerpané. To znamená, že kvantitatívne uvoľňovanie už nemá taký podporný efekt na ekonomiku, aký malo pred piatimi či siedmimi rokmi. Pretože to jednoducho funguje na báze akejsi drogy. Keď ju podávate príliš dlho, tak jej účinok klesá. A presne to sa teraz s lacnými peniazmi deje.

Niektorí analytici porovnajú súčasnú situáciu startupov s technologickou bublinou nazývanou ako dot.com, ktorá spľasla pred 19 rokmi...
Takéto porovnanie by podľa mňa bolo veľmi ťažké, keďže teraz je úplne iné obdobie. Prirodzene, niektoré prvky sú zhodné. Napríklad to, že trh je nadhodnotený. Vtedy však firmy nevytvárali žiaden zisk. Boli to prázdne škrupinky. Dnes už zisk vytvárajú, len jeho odhad bol príliš nadhodnotený. Očakávania boli skrátka priveľké a teraz dochádza k určitému vytriezveniu.

Takže neočakávate podobný výsledok ako vtedy?
Určite nie. Rozhodne si nemyslím, že sa to skončí tak, ako v roku 2000, teda nejakým veľkým spľasnutím technologickej bubliny. Investori teraz budú oveľa opatrnejší. Áno, budeme aj naďalej vidieť podobné prípady zlyhania, ako to bolo pri spoločnosti WeWork. Optimizmus všeobecne opadne. Neočakávam však, že dôjde k zásadnému spľasnutiu megabubliny ako na začiatku tisícročia.

Môže byť súčasná situácia signálom blížiacich sa problémov celej ekonomiky, prípadne novej recesie alebo krízy?
Je to jeden zo symptómov prichádzajúceho ekonomického ochladenia, to určite áno. No zatiaľ by som o recesii alebo kríze nehovoril.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 12:49