VÚB
StoryEditor

Ako komunikovať s bankou pri generačnej výmene

18.07.2019, 15:12
Hovorí Dušan Srnec, riaditeľ odboru Malé a stredné podniky VÚB banky.

Generačná výmena v rodinnej firme z pohľadu bankára nie je len klišé, ale téma, ktorú je potrebné brať naozaj vážne. S generačnou výmenou v rodinných firmách na Slovensku sú obmedzené skúsenosti a prichádza k nej reálne teraz prvýkrát. Je to pochopiteľne spojené s tým, že sa na Slovensku rozbehlo súkromné podnikanie po revolúcii v roku 1989. Napriek tomu musíme brať do úvahy skúsenosti zo západoeurópskych krajín s tradíciou rodinných firiem, kde štatistiky tvrdia, že takmer tretina rodinných firiem neprežije druhú generáciu. Tieto fakty si uvedomujú bankári a poradenské spoločnosti. Kľúčové je však predovšetkým to, aby si to uvedomovali samotné rodinné firmy. Preto považujem za veľmi dôležité, že téma rodinných firiem a generačnej výmeny rezonuje aj v médiách.
Vo VÚB sa tejto otázke aktívne venujeme. Organizovali sme a aj naďalej plánujeme organizovať odborné prednášky na tému generačnej výmeny v rodinných firmách. Považujeme za dôležité aby sme vytvárali platformu, kde si môžu klienti vzájomne zdieľať skúsenosti s generačnou výmenou a prinášať odborný pohľad, ako je možné riešiť finančné aspekty a potreby, ktoré môžu vzniknúť v súvislosti s generačnou výmenou.

Tému nástupníctva riešime pomerne často v rámci schvaľovania financovania pre firmy. To, či má rodinná firma jasnú víziu v rámci nástupníctva, je dôležitým elementom ovplyvňujúcim možnosti a rozsah financovania. Sú firmy, ktoré majú jasných generačných nástupníkov aktívne pôsobiacich v riadení spoločnosti. Existujú však aj také firmy, kde zakladateľa nemá kto nahradiť. V takomto prípade je dôležité, či je možné kontinuitu firmy zabezpečiť predajom novému vlastníkovi. Exit vlastníka môže byť napríklad cez privátny kapitál, prípadne sa objavujú takzvané management buy out, kedy firmu kúpi manažment, avšak zvyčajne na to potrebuje špeciálnu formu štruktúrovaného financovania. S bankou je dôležité o týchto témach komunikovať a hlavne riešiť nástupníctvo dostatočne včas.

01 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 03 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 04 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 05 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 01:43