Šéfka rodinnej firmy Vlasta Lešková dbá, aby sa v podniku utužoval kolektív. Tomu má pomôcť aj športový deň.BARDFARM
StoryEditor

Hlava zdravotníckeho impéria: Všetci ťaháme za jeden povraz

15.07.2019, 00:00
Sú úspešní a pracujú pre nich najbližší aj vzdialenejší príbuzní. Prečítajte si ich príbehy v novom seriáli HN Rodinné firmy.

Začiatky podnikania Vlasty Leškovej a jej rodiny sa datujú do jesene 1993. V tom čase sa jej mama Marta Bačáková vrátila domov na východ Slovenska po ôsmich rokoch v zahraničí, kde pracovala ako zdravotná sestra. „To ona vytvorila finančný základ a zaslúžila sa o vznik prvej firmy. Celý profesionálny život sa pohybovala v oblasti zdravotníctva. Hneď začiatkom roku 1994 založila firmu a otvorila výdajňu zdravotníckych pomôcok. Bol to začiatok rodinného podnikania, kde postupom času vznikali nové prepojené prevádzky,“ spomína na štart rodinného biznisu Vlasta Lešková, šéfka bardejovskej spoločnosti Bardfarm. Dnes rodina Leškovcov prevádzkuje celkovo okolo 15 firiem.

Sen o lekárni
Snom Marty Bačákovej bolo otvoriť si lekáreň. V roku 1995 si splnila aj toto želanie. Do zdravotníckeho segmentu postupne vtiahla i ďalších členov rodiny. Jedného zo svojich vnukov Dávida nasmerovala na štúdium farmácie.


Onedlho vstúpila do firmy svojej mamy aj samotná Vlasta Lešková. Stalo sa tak v roku 1996 po tom, ako stratila zamestnanie v Nemocnici s poliklinikou v Bardejove. V nej pracovala 23 rokov a odchádzala z pozície vedúcej sestry. „Začala som sa venovať ošetrovateľskej a sociálnej starostlivosti. Ako jedna z prvých na Slovensku som rozbiehala Agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti, Mobilný hospic a Dom ošetrovateľskej starostlivosti,“ vymenúva Vlasta Lešková oblasti, ktoré mala v rodinnom podniku na starosti.


Motívy svojho profesionálneho záujmu o tento sektor vysvetľuje tým, že celý život pracovala v zdravotníckej sfére a videla potrebu prepojiť zdravotnú a sociálnu starostlivosť. Vo vyššom veku u klienta vystupuje do popredia potreba riešiť raz zdravotný a inokedy sociálny problém. Bežne sa poskytovala starostlivosť v týchto dvoch oblastiach samostatne, v zdravotníckom alebo sociálnom zariadení.

BARDFARM


Vlasta preto pociťovala nutnosť tieto dve sféry úzko prepojiť. „Mojou srdcovou záležitosťou bolo vytvorenie zariadenia, v ktorom sa kombinuje poskytovanie sociálno-zdravotnej služby. Išlo o pomerne veľký projekt, ale keďže som cítila podporu mojej rodiny, nebála som sa.“


Zariadenie, ktoré následne vybudovala, nesie názov In Vita a nachádza sa neďaleko Bardejova v obci Zborov. Vzniklo spojením Domu ošetrovateľskej starostlivosti, Zariadenia pre seniorov a Zariadenia opatrovateľskej služby. Kombináciou takýchto služieb bolo zariadenie v čase vzniku v roku 2007 prvou lastovičkou na Slovensku.

Za jeden povraz
Rodinný podnik dnes vo svojich prevádzkach zamestnáva 146 ľudí, z toho štyria sú rodinní príslušníci – Vlaste Leškovej pomáhajú v riadení podniku jej dvaja synovia Adrián a Dávid aj dcéra Miroslava. Viacerí kolegovia sú pritom s Vlastou prakticky od začiatku. „Moja mama mala veľmi dobrý cit pri výbere zamestnancov. Väčšina z nich s nami pracuje dodnes. Dokonca sú u nás už ich potomkovia. Veľmi sa snažím, aby som vzťahy na pracovisku povýšila na jednu veľkú rodinu,“ tvrdí Vlasta Lešková.


Vo firme sa podľa nej organizujú návštevy divadla spojené so spoločným neformálnym posedením počas večere či účasť na koncertoch. Tento rok tiež vedenie zabezpečilo pracovníkom vstupenky na hokejové majstrovstvá sveta v Košiciach. „Na športovom dni sa stretávajú zamestnanci rôznych prevádzok. Viac sa tak spoznávajú ľudia a utužujú kolektívy. Každý týždeň si pracovníci takisto zahrajú v prenajatej telocvični volejbal. Tieto aktivity sú veľmi organizačne náročné, ale zamestnanci sa na ne tešia a majú z nich radosť. Nás to napĺňa a teší ešte viac.“


Špecifikum rodinného podnikania vidí Vlasta Lešková v tom, že príslušníci rodiny sa navzájom rešpektujú a podporujú. Spoločne sú motivovaní na dosiahnutie lepších výsledkov. „Jednoducho povedané, všetci ťaháme za jeden povraz,“ potvrdzujú slová svojej mamy Adrián a Dávid Leškovci.


Deti boli pritom už pri výbere svojho štúdia značne ovplyvnené prácou a podnikaním rodiny. Po skončení Ekonomickej univerzity v Bratislave v roku 1999 prišiel do firmy starší syn Adrián a v roku 2001 aj mladší syn Dávid, absolvent Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2010 do nej svoje kroky namierila i dcéra Miroslava, absolventka rovnakej fakulty ako Dávid.


Vlasta Lešková v roku 2001 po náhlej smrti svojej mamy prevzala kompletné vedenie firmy. Bola rada, že v nej už vtedy pracoval syn Adrián a takisto čerstvo spromovaný farmaceut Dávid. V tom, že v rodinnej firme dnes pôsobí už viac generácií, vidí veľký prínos. „Mladá generácia sa učí zo skúseností starších. Zároveň prináša do firmy dravosť a novátorstvo. Ja zo svojho pohľadu nestíham vnímať nové technológie, ktoré sú sprievodným javom súčasnosti, či už ide o informatizáciu, elektronizáciu alebo ďalšie veci. Mladí ľudia sú v tom doma. Často cítim, že ma moje deti nabíjajú svojou energiou mladosti.“

Spoločné riešenie kríz
Prirodzene, aj v rodinnej firme Leškovcov občas dochádza ku krízovým situáciám. Tie sa im však zvládajú ľahšie aj vzhľadom na to, že do ich riešenia je zapojená úzka rodina. A vo svojich príbuzných dokáže šéfka nájsť oporu a pochopenie. „Všetci spoločne hľadáme riešenie. Málokedy sa stáva, že musím väčší problém zvládnuť sama. Vždy sa snažím zapojiť do hľadania východiska aj svoje deti.“


A keď sa vyskytnú rozdielne pohľady na riešenie komplikovanej situácie? „Myslím si, že je úplne prirodzené, ak sa objavia rôzne názory na vec. Vtedy je podľa mňa úplne jedno, či ide o rodinnú firmu alebo nie, v rozhodovacom procese existuje štandardný postup. A u nás víťazí väčšinový názor.“


V mnohých rodinných firmách majú problém oddeliť súkromný život od práce. Platí to aj u nich. Napriek tomu, že Leškovci spolu trávia veľa pracovného času, stále majú chuť vyraziť si všetci spoločne na výlety alebo dovolenky. Často sa však stáva, že sa rodinné stretnutia zmenia na pracovné porady.


Hoci rodinná firma Leškovcov prešla prvou generačnou výmenou už pred 18 rokmi po nečakanej smrti svojej zakladateľky Marty Bačákovej, čoraz aktuálnejšou sa stáva otázka druhej výmeny. „Moje deti sú vo firme už dosť dlho. Profesionálne pri mne vyrástli. Myslím si, že sú dobre a kvalitne pripravené viesť firmu bez môjho zásahu. Oni vedia, že kedykoľvek do budúcnosti som ochotná im pomôcť svojou radou.“
Navyše, Vlastin vnuk Samuel má 17 rokov. Šéfka rodinnej firmy sa tak možno v budúcnosti dočká vstupu už štvrtej generácie do spoločnosti.


Kým jej to však zdravie dovolí, Vlasta Lešková sa stále chce venovať zdravotníctvu, ktoré sa stalo jej poslaním i osudom. Najviac ju totiž napĺňa pomoc iným. Tým, ktorí to najviac potrebujú. „Práve to je hlavným zmyslom mojej práce. Pre mňa je najväčšou odmenou spokojnosť klienta. A nie je to iba fráza. O dobre vykonanej práci hovorí nespočetné množstvo poďakovaní, ktoré nám tlmočia samotní klienti alebo ich príbuzní.“

01 - Modified: 2023-06-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál HN – Chcem byť exportér: Malí a strední vývozcovia získali novú príležitosť na lepší úrok 02 - Modified: 2023-05-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál HN – Chcem byť exportér: Ktoré teritóriá dnes naši vývozcovia preferujú a aké sú ich špecifiká? 03 - Modified: 2023-05-18 05:40:00 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: Slovenské firmy vieme podporiť vo všetkých fázach exportu do zahraničia 04 - Modified: 2023-04-11 10:06:45 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: Zhodnotenie zahraničného partnera prenechajte profesionálom 05 - Modified: 2023-04-27 05:55:37 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: Na čo si treba dať pozor pri vstupe na nový zahraničný trh?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 04:53