VÚB
StoryEditor

Aké špeciálne produkty ponúkajú banky pre rodinné firmy

30.06.2019, 15:33
Hovorí Dušan Srnec, riaditeľ odboru Malé a stredné podniky VÚB banky.

Väčšina rodinných firiem na Slovensku pôsobí v segmente malých podnikateľov, ale výrazne rastie ich podiel aj v segmente malých a stredných podnikov. Pri financovaní rodinných firiem je kľúčový individuálny prístup k potrebám klientov, ktorý tvorí základ firemného bankovníctva VÚB banky.
Možnosti rastu rodinných firiem do značnej miery určujú zdroje financovania, v rámci ktorých majú najvýraznejší podiel úvery. Využitím na mieru šitých úverov tak môžu rodinné firmy efektívne riadiť svoje podnikanie a jeho rozvoj.
Okrem štandardných foriem financovania prevádzkových a investičných potrieb vo forme úverov veľmi dobrým doplnkom prevádzkového financovania je faktoring, teda odkúpenie krátkodobých pohľadávok. Umožňuje preklenúť dlhé splatnosti faktúr a zároveň významne znížiť aj riziko ich nezaplatenia. Alternatívou menších investícii je leasing. Jeho výhodou je rýchlosť poskytnutia a výhodné podmienky poistenia predmetu leasingu.
Cieľom našich finančných produktov je uspokojiť špecifické požiadavky financovania a uľahčiť prístup k zdrojom vytvorením škály „jednoduchých“ produktov bez komplikovaných podmienok poskytnutia ako aj zabezpečenia. Do takto zameraného produktového portfólia patria predovšetkým predschválené limity vo forme kontokorentu. Ich výhodou je všestranné a flexibilné využitie bez toho, aby bolo požadované od klienta dokladovanie účelu použitia poskytnutých finančných prostriedkov. Veľkým benefitom je rýchlosť poskytnutia úveru.

Sektorom, kde je pomerne vysoké zastúpenie rodinných firiem, je aj poľnohospodárstvo. VÚB má pripravené špeciálne produkty prispôsobené špecifickým potrebám tohto segmentu. Ako príklad môžeme uviesť preklenovací úver pre poľnohospodárov, ktorý slúži na preklenutie obdobia medzi potrebou financovania nákladov a vyplatením dotácií z Poľnohospodárskej platobnej agentúry.
Aktívne podporujeme rodinné firmy aj pri financovaní projektov z fondov Európskej únie, najmä formou poradenstva pri príprave projektov, vystavovaním úverových prísľubov, poskytovaním úverov a bankových záruk a v neposlednom rade aj vedením špeciálnych účtov na získanie nenávratného finančného príspevku.
Špecifickou témou rodinných firiem je aj otázka nástupníctva. Odhaduje sa, že až tretina firiem nemá nástupnícku generáciu. Banky aktívne vstupujú do procesu predaja firiem formou štruktúrovaného financovania za účelom financovania kúpnej ceny podniku.

01 - Modified: 2024-03-05 14:26:42 - Feat.: - Title: Aký je rozdiel medzi HHC a CBD? Prinášame ti stručný prehľad aj možné následky ich užívania 02 - Modified: 2023-12-20 11:25:47 - Feat.: - Title: Slovenské nápoje, ktoré si zamilovali v USA aj Kanade. Značka Diva’s for Women sa vracia s novým menom 03 - Modified: 2023-03-20 10:31:50 - Feat.: - Title: Samodeštrukčné DVD disky či Barbie, ktorej ktorej rastú prsia. Tieto produkty boli poriadnym krokom vedľa 04 - Modified: 2023-03-14 16:48:28 - Feat.: - Title: Francúzi zvažujú regulácie. Influenceri majú podliehať rovnakým pravidlám, ktoré platia pre tradičné médiá 05 - Modified: 2022-10-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Obal je a stále bude neoddeliteľnou súčasťou našich životov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:30