Brad KeywellFlickr.com
StoryEditor

Americký inovátor naučil stroje predvídať

10.06.2019, 00:00
Zakladateľa a šéfa spoločnosti Uptake Technologies Brada Keywella zvolili v Monaku za Svetového EY podnikateľa roka.

Keď šiel pred časom rodák z amerického Michiganu Brad Keywell po dcéru na letisko, zistil, že jej let má veľké meškanie. A to z jednoduchého dôvodu – letecká spoločnosť nemala v správnom čase správne informácie. Keywell premýšľal, čo by sa s tým dalo urobiť. Pred piatimi rokmi založil spoločnosť Uptake Technologies, ktorá sa zaoberá získavaním a spracovaním dát. Rýchlo sa ukázalo, že Keywell stavil na správny segment. Spoločnosť Uptake Technologies sa stala startupom, ktorý najrýchlejšie dosiahol trhové ohodnotenie dve miliardy dolárov. A Brad Keywell získal ocenenie aj osobne. V sobotu ho v Monte Carle vyhlásili za tohtoročného Svetového EY podnikateľa roka. Na podujatí sa HN zúčastnili ako mediálny partner.

Dokončenie zo strany 1
Keywell, ktorý v októbri tohto roka oslávi okrúhlu päťdesiatku, mal o svojom budúcom profesionálnom smerovaní jasno už od školských čias. Pohybovať sa v kruhoch biznisu sa učil už začiatkom 90. rokov, keď ukončil štúdium obchodnej správy na Michiganskej univerzite. K tomu neskôr pridal aj titul z práva. Istý čas študoval aj na prestížnej London School Economics.

Dobrý odhad na investície
Američan sa preslávil umením investovať v správny čas do správnych projektov. Spolu so svojím obchodným partnerom Ericom Lefkovským pred 20 rokmi založili internetovú spoločnosť Starbelly, ktorá online poskytovala technologické produkty. Len rok po jej vzniku predali firmu gigantu HA-LO takmer za štvrť miliardy dolárov.
Vďaka tomu získal Keywell peniaze na rozbehnutie ďalších projektov s rôznym zameraním. Na jeseň 2001 sa stal spoluzakladateľom spoločnosti InnerWorkings, ktorá poskytuje tlačiarenské služby stredne veľkým podnikom. O päť rokov neskôr firma vstúpila na burzu.
Vo februári 2005 Keywell založil spoločnosť Echo Global Logistics, ktorá využíva najmodernejšie technológie pri preprave tovarov. O dva roky neskôr bol pri zrode firmy MediaBank poskytujúcej operačné systémy reklamným a mediálnym podnikom. Po jej spojení s Donovan Data Systems vznikol koncern MediaOcean.

Známy aj na Slovensku
Keywell stojí aj za spoločnosťou Groupon, ktorá je známa aj na Slovensku. Firma ponúkajúca zľavové kupóny na rôzne služby či tovary vznikla v januári 2007 pod pôvodným názvom ThePoint.com. Koncom nasledujúceho roka sa stala platformou pre hromadné nákupy a názov zmenila na Groupon. V auguste 2010 ju časopis Forbes vyhlásil za najrýchlejšie rastúcu spoločnosť v histórii. V roku 2011 vstúpila na technologickú burzu NASDAQ. Jej aktuálna trhová hodnota sa odhaduje na šesť miliárd dolárov.

Stávka na veľké dáta
Keywell je podpísaný aj pod firmami Tempus, Drivin a Lightbank. V júli 2014 napokon založil koncern Uptake Technologies, ktorý sa zaoberá umelou inteligenciou a spracovaním big data. Pomocou jej služieb dokážu spoločnosti ušetriť milióny dolárov tým, že včas rozpoznajú, keď niektorá časť ich biznisu či výroby nefunguje správne a treba urobiť nápravu. Firma napríklad zbiera a analyzuje informácie zo senzorov umiestnených na priemyselných nástrojoch a vybaveniach. Vďaka spracovaným údajom je schopná predpovedať budúce problémy ešte predtým, než sa reálne objavia. „Firmám to pomáha dosiahnuť nové úrovne produktivity, spoľahlivosti a bezpečnosti,“ uviedol Keywell.
Američan je aktívny aj na poli dobročinnosti. Spolu s manželkou Kimberly založili nadáciu, ktorá pomáha podnikateľom v sociálnej oblasti. Pripojil sa tiež k výzve, že väčšinu svojho majetku postupne rozdá na charitu. „Som presvedčený, že väčšina podnikateľov robí svoj biznis preto, aby poháňali celé ľudstvo vpred,“ uviedol Keywell vo svojom ďakovnom príhovore bezprostredne po odovzdaní ceny pre svetového podnikateľa roka.

Revolúcia je len na začiatku
Podnikanie podľa Keywella pritom nie je len o búraní starých foriem a pravidiel, ale aj o tvarovaní nových. „Je to tiež o hľadaní intuitívnejšej a priamejšej cesty tam, kde sa chcete nachádzať. Revolúcia v zbieraní dát je pritom len na začiatku,“ povedal Keywell.

01 - Modified: 2023-04-03 12:23:18 - Feat.: - Title: APAS udelil za Wirecard pokutu nielen firne EY, ale aj jej audítorom 02 - Modified: 2023-04-03 09:58:43 - Feat.: - Title: Nemecký regulátor zakázal EY na dva roky vykonávať audit pre škandál Wirecard 03 - Modified: 2022-10-10 06:47:07 - Feat.: - Title: EY: Prečo je dôležité hovoriť o kybernetickej bezpečnosti? 04 - Modified: 2022-10-06 10:34:39 - Feat.: - Title: Spoločnosť EY vyhlasuje na Slovensku už sedemnásty ročník medzinárodnej súťaže EY Podnikateľ roka 05 - Modified: 2022-03-09 14:15:58 - Feat.: - Title: Branislav Cvik získal ocenenie EY podnikateľ roka 2021
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 00:47