Reuters
StoryEditor

Rozhovor: Facebook nechce ľudí tlačiť do výberu toho, čo bude s ich účtom po smrti

10.05.2019, 00:00
Patrik Barták, riaditeľ sociálneho obsahu a stratégie agentúry Socialists, v rozhovore vysvetľuje, že takéto nastavenie rieši málokto.

Britskí vedci z Oxfordskej univerzity uviedli pre denník The Guardian svoje zistenia, že v roku 2070 by na Facebooku prevyšoval počet účtov, ktorých majiteľmi sú už zosnulí ľudia, nad počtom účtov žijúcich.

Rok 2070 je ešte veľmi ďaleko. Facebook však tieto profily postupne začína riešiť. Tento rok zmenil pravidlá pre nahlasovanie účtov zosnulých. Oznámil tiež, že na detegovanie takýchto profilov bude využívať umelú inteligenciu. Predpokladám, že čím viac takýchto profilov bude, tým intenzívnejšie sa týmto problémom bude Facebook zaoberať.

Čo to znamená pre spoločnosť?

Najmä nepríjemné situácie, keď profily zosnulých Facebook automaticky odporúčal ako priateľov, ktorých by ste mohli pozvať na nejakú udalosť, alebo zobrazoval výzvy, aby ste im zagratulovali k narodeninám. Práve preto to Facebook teraz začína aktívnejšie riešiť.

Čo sa reálne stane s naším účtom po smrti, ostáva majetkom zosnulej osoby alebo vznikajú na účet dedičské práva?

Je možné nastaviť si, čo sa stane s profilom po úmrtí. Facebook účty zosnulých automaticky nevymazáva ani neposkytuje prístupové údaje tretím osobám, ani rodine. V pravidlách Facebooku sa dočítate, že by sa mal takýto profil nahlásiť ako profil zosnulého, takzvaný memorializovaný účet. Po prevode na memorializovaný už nebude možné sa doň prihlásiť ani s pôvodnými prihlasovacími údajmi. Pravdepodobne toto nastavenie však rieši málokto, Facebook celkom prirodzene nechce ľuďom pripomínať, že majú myslieť na to, čo sa bude diať s ich účtom po tom, ako zomrú.

Britskí autori spomínanej štúdie sa vyjadrili, že Facebook by mal pozvať historikov, archivárov, archeológov a etikov, aby sa zúčastnili na procese kurátorstva obrovského množstva nahromadených údajov, ktoré zachovávame.

Súhlasím s tým, že s takýmito údajmi by sa malo narábať citlivo, no zároveň odborne. Prizvať odborníkov na dané témy je podľa môjho názoru dobré odporúčanie. Je to veľmi citlivá téma, ktorá si vyžaduje možno aj otvorenie širšej diskusie. Ideálne by podľa môjho názoru bolo, keby si každý vybral sám, čo sa stane s jeho účtom po smrti, no ľudia zrejme na to nechcú myslieť a Facebook ich do toho nechce tlačiť.

01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 09:45