StoryEditor

Na ktorých ostrovoch vzniknú veterné parky?

23.12.2018, 23:00
Prirodzene, pri väčšine nových zástavieb hrá hlavnú úlohu obnoviteľná energia.

Prirodzene, pri väčšine nových zástavieb hrá hlavnú úlohu obnoviteľná energia. Stoja za nimi zväčšia mladí zástupcovia novej architektonickej školy, ktorí sa do svojich projektov usilujú zapracovať prvky smart city, teda inteligentných miest. Súčasťou tohto konceptu je inteligentné spravovanie spotreby elektrickej energie, vody či plynu, energeticky účinné okná, snaha o optimalizáciu slnečného svetla a rozsiahle plochy zelene.
Projekty zelených energií sa však Indonézia usiluje podporovať aj mimo veľkých miest. Inšpiráciu nachádza aj v Európe, napríklad v Dánsku, ktoré patrí medzi najrozvinutejšie krajiny sveta v produkcii veternej energie. „Rozvoj technológií výroby energie je kľúčovým v projekte veterného parku Sidrap v okrese Sindereng Rappang na juhozápade ostrova Sulawesi. Tam sa nám darí využívať priemernú rýchlosť vetra osem metrov za sekundu na produkciu elektrickej energie,“ citoval ministra Jonana denník Jakarta Post.
Práve v Dánsku hľadal Jonan inšpiráciu, ako túto výrobu zefektívniť. „Vďaka najnovšiemu rozvoju technológií budeme schopní vyrábať elektrinu aj s menšou rýchlosťou vetra. V súčasnosti budujeme veterné parky v oblasti Tanah Laut v provincii Južný Kalimantan, ako aj v Jeneponte v Južnom Sulawesi. V týchto projektoch dokážeme využiť na výrobu elektrickej energie rýchlosť vetra päť metrov za sekundu,“ dodáva minister.
Ak sa podľa neho podarí získať technológie využívajúce rýchlosť vetra dva až tri metre za sekundu, umožní to postaviť viac veterných parkov po celej krajine ako Gunung Kidul v Yogyakarte, Pangandaran v Západnej Jáve, Tanah Gayo v provincii Atjeh či v Papue.

01 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 07:48