SpaceX plánuje v roku 2018 spustiť ďalšie dve misie Falcon Heavy - jedna prepraví satelitnú družicu Arabsat 6A a druhá vynesie Vesmírny skúšobný program 2 pre vzdušné sily USA.SpaceX
StoryEditor

Ďalší rok bude pre SpaceX aj USA prelomový

14.08.2018, 15:50
Líder projektu prvej slovenskej družice Jakub Kapuš a jeho kolegovia zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity hovoria pre HN aj o tom, že pre verejnosť sú atraktívne Muskove zdanlivo nereálne ciele.

Prečo je Musk podľa vás taký úspešný?

V prvom rade tým, že je vizionár. Komerčné vesmírne firmy tu už boli pred Muskom, avšak neprinášali žiadne nové inovácie či vízie. Tie Muskove posúvajú možnosti celého ľudstva dopredu. Snaží sa vytvárať niečo nové a hľadať jednoduché riešenie. Ukázal, ako veľmi nám chýba vesmír, dobývanie a posúvanie ľudských hraníc. Sníva vo veľkom, nebojí sa výziev a vie, ako si získať a nadchnúť ľudí okolo seba napriek tomu, že nie je bohvie akým rečníkom. Veľmi rýchlo pochopil, že PR je dôležitejšie ako reklama aj to, že sociálne siete sú intímnejším kanálom ako klasické médiá.

Nevytvára v očiach verejnosti aj výskumníkov príliš nereálne očakávania?

Občas sa môže javiť ako skutočne trochu zavádzajúce, avšak nič nie je nemožné. V roku 1961 prezident Kennedy ohlásil, že do konca desaťročia pristanú Američania na Mesiaci. Povedal to vo chvíli, keď Američania nemali za sebou ešte ani jeden pilotovaný orbitálny let. Bolo to len pár dní po tom, čo Alan Sheppard vykonal krátky suborbitálny skok, čím sa stal prvým Američanom vo vesmíre. V tej dobe to väčšina považovala za nereálny cieľ. A ako vieme, v roku 1969 položil Neil Armstrong nohu na povrch Mesiaca. Tiež v tom môže hrať svoju úlohu aj fakt, že investori neradi vidia príliš vzdialené termíny. Práve jeho zdanlivo nereálne ciele sú také atraktívne pre verejnosť a vysokou motiváciou pre SpaceX. Ako povedal Michelangelo, najväčším nebezpečenstvom pre nás nie je mieriť na vysoké ciele a netrafiť sa, ale mieriť na nízke ciele a trafiť sa. A keď si uvedomíme, že technológiu na osídlenie Marsu sme mali už v minulom tisícročí a Elon sa odhadom pomýli o celú dekádu, stále tam bude skôr ako plánujú ostatní.

Na aké najväčšie udalosti sa máme v dohľadnej budúcnosti pripraviť?

Všetci čakajú na avizovanú novú raketu a kozmickú loď Big Falcon Rocket a v budúcom roku by malo dôjsť k prvým reálnym testom, na čo sa všetci veľmi tešia. Podobne je to aj pri ďalších štartoch aktuálne najvýkonnejšej rakety Falcon Heavy. Okrem znižovania cien rakiet pomocou škálovania výroby a zvýšením frekvencie ich vypúšťania je najočakávanejší prvý vzlet rakety Dragon určený pre ľudskú posádku. Prvý test bez posádky je zatiaľ plánovaný na november tohto roku a ak všetko dobre dopadne, prvý test s astronautmi na palube bude v apríli budúceho roku. Bude to znamenať veľký krok pre SpaceX a hlavne Spojené štáty, ktorým to umožní nezávislosť na Rusku pri výmene posádok na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Čím je Musk pre vesmírny výskum na Slovensku, ovplyvňuje nás nejak?

Priamo určite nie. Bohužiaľ, oficiálne inštitúcie veľmi slabo reagujú na podobné dianie vo svete. Avšak inšpiruje veľa mladých ľudí vrátane nás v SOSA, na ktorých budú stáť základy budúceho kozmického výskumu na Slovensku. Prvá slovenská družica skCUBE je prvým projektom novej generácie na Slovensku a ďalšie budú nasledovať. Okrem inšpirácie a tým, že je príkladom vytvára možnosti pre iných tým, že naštartoval nový, tento raz korporátny vesmírny závod. Neustále znižovanie cien a vynesenia malých satelitov na obežnú dráhu vytvára unikátne možnosti pre menšie subjekty, ktoré by si to predtým nemohli dovoliť. Jeho plán kolonizácie vesmíru tiež vytvára potrebu pre nové technológie, ktoré sa mnohým môžu zdať ako hudba ďalekej budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 05 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 18:56