Maroš ŠefčovičPeter Mayer
StoryEditor

Šefčovič: Túto priemyselnú revolúciu pocíti vo svojom živote každý z nás

16.11.2017, 17:23
Dnešná revolúcia je dramatickejšia ako tie predchádzajúce, tvrdí v rozhovore pre HN podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Na utorňajšej konferencii o čistej energii v Bruseli ste vy aj vaši kolegovia vo svojich prejavoch použili slovo revolúcia. Naozaj zažívame energetickú revolúciu?
Ja som presvedčený, že v súčasnosti prežívame ďalšiu priemyselnú revolúciu. Tie sa vždy skladali z troch základných revolúcií – v oblasti energetiky, dopravy a informačných technológií, ktoré sú momentálne najviditeľnejšie. Takže takéto revolúcie nie sú v histórii ľudstva ničím novým. Mali sme ich aj v minulosti, keď sme napríklad prostredníctvom uhlia a parných lokomotív zmenili spôsob, akým funguje celá spoločnosť. Neskôr sa to isté udialo s ropou, autami, televíziou a rozhlasom. Dnes zažívame taký istý proces v oblasti obnoviteľných zdrojov energie či nových spôsobov, ako sa budeme vedieť prepravovať. No a napokon, samozrejme, sme svedkami toho, ako sa prostredníctvom internetu úplne zmenil spôsob našej komunikácie.

V čom je výnimočná súčasná štvrtá revolúcia nazývaná aj Priemysel 4.0?
Rozdiel medzi touto revolúciou a tými predchádzajúcimi je ten, že je oveľa rýchlejšia a dramatickejšia. Je mimoriadne disruptívna, teda narušuje zabehané systémy. Práve preto sa treba s týmito novými fenoménmi vysporiadať. Som si istý, že stojíme na prahu povestného zlomu, hokejkovej krivky. V tomto bode sa všetky zmeny, ktoré môžeme očakávať, zmenia z lineárnych na exponenciálne.

Čo to v praxi prinesie pre náš každodenný život?
Následky budeme vidieť v mnohých oblastiach. Na jednej strane sa aj bežní ľudia budú musieť vysporiadať s globálnou konkurenciou na pracovnom trhu. Dotkne sa to takisto firiem. V podstate každá jedna z nich si už teraz musí nájsť biznis model, podľa ktorého bude fungovať.

Energetická revolúcia znamená prechod k obnoviteľným zdrojom. Znamená to, že jadrová energia nebude mať v Európe budúcnosti miesto?
My si kladieme za cieľ, aby sme mali v Európe uhlíkovo neutrálnu ekonomiku v druhej polovici tohto storočia. Je to záväzok, ku ktorému sme sa prihlásili aj v rámci Parížskych dohôd. Prirodzene, rozhodnutie o tom, akým spôsobom budú chcieť členské krajiny dosiahnuť tento cieľ, bude na nich. Takisto sa budú musieť rozhodnúť o osude jadrovej energetiky. Je však dôležité povedať, že stále väčšiu a väčšiu úlohu budú zohrávať v energetickom mixe obnoviteľné zdroje.

Prečo im patrí budúcnosť?
Okrem iných faktorov aj z toho dôvodu, že náklady na výrobu energií z týchto obnoviteľných zdrojov dramaticky klesajú. Už dnes dosahujú ceny, ktoré boli len pre dvoma či tromi rokmi považované za nepredstaviteľné. Súčasný trend je teda taký, že cena energií produkovaných z obnoviteľných zdrojov bude neustále klesať a vytvárať úplne nové možnosti na to, ako využívať elektrickú energiu budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 19:33