StoryEditor

Akí politici a osobnosti sú do škandálu zapojení?

09.11.2017, 14:20
Politici, celebrity, firmy aj kráľovná Alžbeta II.

Paradise papers sú len ďalším dôkazom, ako hlboko je svet daňových rajov prepojený so svetom politiky a veľkých korporácií, ktoré sa čím ďalej tým viac snažia obchádzať dane.

Viacerí ľudia z okolia Trumpa

Takzvané rajské papiere sa zameriavajú hlavne na amerických klientov. Z nich figuruje napríklad americký minister obchodu Wilbur Ross, ktorý má byť prepojený so spoločnosťou Navigator Holdings, ktorá údajne zarába na predaji ropy a plynu ruskej petrochemickej spoločnosti.

Ďalej v zozname vystupujú aj členovia Trumpovej administratívy ako šéf diplomacie Rex Tillerson, hlavný ekonomický poradca Gary Cohn či tajomník ministerstva financií Steven Mnuchin.

Celkový počet ľudí z Trumpovho okolia má predstavovať číslo 13.

Uvádza sa aj Stephen Bronfman, poradca a blízky priateľ kanadského premiéra Justina Trudeaua, jordánska kráľovná Núr či litovský europoslanec a profesionálny hráč pokru Antanas Guoga.

Svet showbiznisu má svojho zástupcu v podobe speváka írskej skupiny U2 Bona Voxa a svet športu v podobe automobilového závodníka Louisa Hamiltona, ktorého už vyšetrujú britské úrady.

Tak, ako je Bono podľa odhalení akcionárom maltskej spoločnosti známou pre znižovanie odvodov v daňových rajoch v prípade investícií do litovského obchodného centra, tak zase Hamilton využíval britský ostrov Man pre výhodnejšie daňové podmienky.

Kráľovná má dane poctivo platiť

Ušetrený nezostal ani súkromný majetok britskej kráľovnej Alžbety II. Miliónové výnosy z jej vojvodstva sa mali investovať do fondov na Kajmanských ostrovoch a na Bermudách ako súčasť offshoreového portfolia, ktoré sa však nikdy nezverejnilo.

Práve z vojvodstva čerpá kráľovná svoje príjmy.

Problémom v tomto prípade je aj to, že peniaze cez offshoreové fondy smerovali aj do spoločnosti, ktorú v minulosti kritizovali za využívanie chudobných rodín a zraniteľných jedincov.

Britské médiá však upozorňujú, že na investíciách nič nezákonné nie je a tiež to neznamená, že by sa kráľovná týmto štýlom plateniu daní vyhýbala.

TASR

Obchádzanie daní je stále premyslenejšie

Ušetrené neostali ani korporácie ako Apple, Nike či Uber, ktoré v zámere vyhnúť sa plateniu daní používajú čím ďalej tým sofistikovanejšie účtovné operácie.

Apple mal po sprísnení podmienok v Írsku využiť daňový systém ostrova Jersey závislým od britskej koruny.

Apple za posledných sedem rokov vytvoril dvojtretinový zisk mimo Spojených štátov, a práve vďaka daňovým rajom platí výrazne menej, ako by mal.

Spoločnosť sa pri  tom dlho hrdí transparentnosťou a nezávislosťou od daňových trikov.

Výrobca obuvi Nike si zase vytvoril offshorovú firmu na Bermudách a mal tiež využiť štrbinu v holandských zákonoch, aby svoje dane v Európe znížil.

01 - Modified: 2023-12-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Syn amerického prezidenta má veľký problém. Nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna, hrozí mu 17-ročné väzenie 02 - Modified: 2023-09-21 19:11:15 - Feat.: - Title: Niekdajší zástupca šéfa ruského Novateku dostal v USA sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2023-02-21 10:16:00 - Feat.: - Title: Z daňových dôvodov sa do zahraničia sťahujú dva typy Slovákov 04 - Modified: 2022-11-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý zamestnanec okradol Apple o milióny eur. Bral úplatky a prinútil firmu platiť za jej vlastné komponenty 05 - Modified: 2022-07-29 12:21:26 - Feat.: - Title: Shakire hrozí osem rokov väzenia. Španielsko ju obviňuje z daňových únikov a žiada desiatky miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 23:59