FocusEconomics
StoryEditor

Prečo majú zahraniční investori záujem o ostrov?

11.10.2017, 14:14
Zahraničné spoločnosti si veľmi dobre uvedomujú výhody Taiwanu.

Každý mesiac smerujú na ostrov investície vo výške stoviek miliónov dolárov. Napríklad v máji tohto roka to boli takmer dve miliardy dolárov. Najväčším zahraničným investorom je suverénne Južná Kórea. Investície najviac priťahuje sektor elektroniky, ale aj automotive či priemyselná výroba.

Najobľúbenejšia destinácia
Agentúra Bloomberg dokonca vo svojej analýze označila Taiwan za najobľúbenejšiu destináciu pre investorov spomedzi deviatich východoázijských trhov. Aj tento fakt výrazne prispel k vlaňajšiemu rekordnému posilňovaniu taiwanského dolára aj burzy v Tchaj-peji.
Taiwan je svetovou jednotkou v exporte takých výrobkov, ako sú bicykle vyššej triedy, integrované obvody či osobné navigačné zariadenia. Krajina sa vlani stala 18. najväčším svetovým vývozcom tovarov. „Produkty vyrábané na Taiwane sa predávajú po celej planéte. Z hľadiska technológií sme svetovým lídrom. Máme globálne najširšiu sieť priemyselných skupín, z ktorých každá disponuje silnými inováciami, oddelením vývoja a výskumu, ako aj výrobným sektorom,“ presviedča nádejných investorov na svojich stránkach taiwanské ministerstvo pre ekonomické záležitosti.

Vysoká miera slobody

Svetové ekonomické fórum zaradilo vlani Taiwan na 18. miesto svojho rebríčka krajín s najväčšou konkurencieschopnosťou. Hlavnou výhodou je podľa tamojších úradov vysoká miera slobody vo všetkých oblastiach vrátane podnikania. „Sme veľmi otvorenou krajinou, ktorá kladie dôraz na slobodu slova, vierovyznania, sexuálnej orientácie či mnohých ďalších. Práve to, že sme takí rôznorodí a máme diverzifikovaný podnikateľský ekosystém, nás poháňa vpred. Umožňuje nám to udržiavať rast a pracovať na inováciách,“ doplnila pre HN taiwanská ministerka pre digitálne technológie Audrey Tangová. Mimochodom, ona sama patrila pred časom medzi top desať taiwanských progamátorov a IT vývojárov, kým si ju ako expertku vo svojom odbore vyhliadol v auguste minulého roka bývalý premiér Lin Čchuan.

FocusEconomics

01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:13 - Feat.: - Title: Toshiba zruší 5-tisíc pracovných miest v rámci reštrukturalizácie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 06:57