StoryEditor

Aký význam zohráva kvalita vzdelávania?

11.10.2017, 14:11
Taiwan kladie mimoriadny dôraz na výchovu a vzdelávanie mladých talentov.

V krajine funguje 145 univerzít a vysokých škôl, ktoré každoročne vychŕlia tisícky expertov. Tí sú skutočnými odborníkmi nielen na diplomovom papieri, ale aj v praxi. Kým napríklad na Slovensku je kvalita univerzít kolísavá, tie taiwanské si udržiavajú vysoký štandard a pravidelne sa umiestňujú na popredných miestach svetových rebríčkov.

Študenti zo zahraničia
Jedným z tajomstiev taiwanského úspechu je diverzita. V praxi to znamená, že miestne vysoké školy sa snažia priťahovať na svoju pôdu zo zahraničia nielen študentov, ale aj špičkových pedagógov. Na drvivej väčšine najdôležitejších univerzít preto pre vás nebude problémom študovať v anglickom jazyku bez toho, aby ste vedeli čo len slovo po čínsky.
Dvojnásobne to platí pre zahraničných záujemcov o informačné technológie, ktorí pre svoje štúdium často vyhľadávajú práve taiwanské špecializované školy. Takáto cezhraničná spolupráca v rámci východnej Ázie prebieha aj medzi rôznymi inštitúciami. „V oblasti vývoja a výskumu IT sa snažíme skôr spolupracovať s inými krajinami, než s nimi súťažiť. Každý štát v severovýchodnej aj juhovýchodnej Ázii má v tomto smere svoje špecifikum. Keď ich spojíme dohromady, môže to pomôcť každému z nás,“ vysvetľuje pre HN Audrey Tangová, taiwanská ministerka pre digitálne technológie.
Najznámejšou a najprestížnejšou je v krajine Národná taiwanská univerzita, ktorá pravidelne figuruje v prvej stovke všetkých rebríčkov top univerzít sveta. Navštevuje ju viac ako 32-tisíc študentov, z ktorých desatina pochádza zo zahraničia. Podobné to je aj v prípade pedagógov. Z vyše 2 800 vyučujúcich je rovných 220 z cudziny.

Mladšie generácie
Vláda nezabúda ani na mladšie generácie. Miestne úrady systematicky najímajú študentov univerzít, aby chodili vysvetľovať žiakom základných a stredných škôl základy predmetov, na ktoré sa špecializujú. Nie je prekvapením, že najväčší záujem medzi malými Taiwančanmi je o digitálne technológie. Ten sa darí zvyšovať aj medzi viac ako pol miliónom obyvateľov, ktorí patria k niektorému zo 16 domorodých kmeňov ostrova.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 07:08:31 - Feat.: - Title: Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl 03 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 08:09