StoryEditor

V akých sférach Taiwan dominuje?

11.10.2017, 14:02
Ak máte doma notebook alebo osobný počítač, je dosť pravdepodobné, že aspoň nejaká súčiastka pochádza práve z Taiwanu.

Táto krajina dnes zabezpečuje 90 percent globálnej produkcie notebookov a ich súčiastok. Práve tu majú domov svetoví top producenti laptopov Asus a Acer. Zrodila sa tu tiež značka HTC, vďaka ktorej prenikli ešte pred nástupom iPhonov či Samsungov Galaxy prvé smartfóny medzi milióny ľudí po celom svete. A na tomto ostrove je doma aj koncern Foxconn, celosvetovo najväčší výrobca elektroniky a počítačových súčiastok, ktorý dodáva komponenty pre také giganty ako Apple či Sony.

Digitálny sen
Technologický vývoj u konkurentov ako je Južná Kórea, Japonsko či Čína však napreduje rýchlym tempom a v Tchaj-peji nemohol zostať bez povšimnutia. Miestni lídri si veľmi dobre uvedomujú, že ak chcú so svojimi rivalmi držať krok, musia sa prispôsobiť novej situácii. „Taiwan je rozhodnutý vstúpiť do digitálneho veku. Zameranie krajiny sa preto mení z výroby hardvéru na produkciu a predaj aplikácií či iných digitálnych produktov,“ povedala taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v otváracom prejave Svetového kongresu informačných technológií. Ten sa v septembri uskutočnil v taiwanskej metropole Tchaj-pej pod heslom SMARTaiwan – Žiť digitálny sen.
Realizáciu tohto zámeru uvidíte na vlastné oči bezprostredne po prílete na medzinárodné letisko Taiwan Tchao-jüan západne od Tchaj-peja. Najmodernejšie technológie vám pomôžu zabezpečiť si dopravu do mesta, nájsť si ubytovanie či naplánovať návštevu atrakcií. Nie je dôvod čudovať sa, že Taiwan sa pravidelne objavuje na najvyšších miestach rebríčkov krajín s najlepšou dostupnosťou Wi-Fi pripojenia.

Vychytávky na mrakodrape
Plný technológických vychytávok je aj preslávený mrakodrap Taipei 101, ktorý je dominantou a hlavným poznávacím znamením Tchaj-peja. Táto stavba vysoká 509 metrov bola až do roku 2010 najvyššou budovou sveta, kým ju nepredbehla dubajská Búrdž Chalífa.
Samotná 2,8-miliónová metropola robí všetko pre to, aby si posilnila svoju pozíciu inteligentného mesta. „Tchaj-pej je skutočným smart city. Väčšina ľudí už platí za domácnosť či iné služby mobilmi. Postupne sa stávame vzorom pre iné mestá,“ uviedol na IT kongrese starosta Tchaj-peja Kcho Wen-ťe.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-11 09:45:23 - Feat.: - Title: Spojené štáty vlani predbehli Čínu. Znovu sa stali najväčším vývozným trhom Taiwanu 03 - Modified: 2024-04-10 14:33:46 - Feat.: - Title: Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 05 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 16:33